Πλειστηριασμός για τα εργοστάσια της Πετζετάκις και ΤΕΞΑΠΡΕΤ – Στο σφυρί και 14 βίλες της Μυκόνου
Άλλο ένα περιουσιακό στοιχείο της άλλοτε κραταιάς πολυεθνικής εταιρείας Πετζετάκις πρόκειται να βγει σήμερα στο σφυρί. Αυτή τη φορά ο πλειστηριασμός αφορά το εργοστάσιο και τον εξοπλισμό του, που βρίσκεται στη Θήβα –σε έκταση 245 στρεμμάτων- με επισπεύδουσα την Εθνική Τράπεζα και τιμή πρώτης προσφοράς τα 9,26 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με το συνοδευτικό του πλειστηριασμού η Εθνική Τράπεζα «ενεργεί με την ιδιότητά της ως εκπρόσωπος των ομολογιούχων δανειστών του από 28 Ιανουαρίου 2008 Ομολογιακού Δανείου Αναχρηματοδότησης του Ν. 3156/2003, εκδόσεως της Ανώνυμης Εταιρείας με την επωνυμία «ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ ΠΛΑΣΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΕΛΑΣΤΙΚΟΥ ΑΡΙΣΤΟΒΟΥΛΟΣ Γ. ΠΕΤΖΕΤΑΚΙΣ Α.Ε.».
Η εταιρεία εκπροσωπείται από τον σύνδικο της πτώχευσής της Βασίλειο Καραμητσάνη, δικηγόρο.
Σε πλειστηριασμό βγαίνει ένα ενιαίο ακίνητο που βρίσκεται στη «Χασάνη- Δερβίση» στη Θήβα και συγκεκριμένα τα εργοστάσια παραγωγής εύκαμπτων και σκληρών πλαστικών σωλήνων και εξαρτημάτων, και ο εξοπλισμός των εργοστασίων. Το συγκεκριμένο ακίνητο βαρύνεται με 14 προσημειώσεις- υποθήκες.
Η ιστορία της βιομηχανίας Πετζετάκι, που ιδρύθηκε το 1960 και ήταν η πρώτη ελληνική πολυεθνική είναι γνωστή. Την εταιρεία ίδρυσε το 1960 ο Αριστόβουλος Πετζετάκις, με καταγωγή από την Αμοργό, και κατοχύρεσαι την πρωτοποριακή για τα χρονικά μέθοδο παραγωγής πλαστικών εύκαμπτων σωλήνων ενισχυμένων από σκληρό σπειροειδές PVC. Τα προϊόντα της εταιρείας γρήγορα έγιναν γνωστά παγκοσμίως με το εμπορικό σήμα HELIFLEX, ενώ η τεχνολογία που αναπτύχθηκε από την «πατέντα» του Αριστόβουλου Πετζετάκι, αγοράστηκε και χρησιμοποιήθηκε από μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες όπως οι Goodyear, Pirelli, Dunlop & Toyo Rubbers.
Ο Αριστόβουλος πέθανε ξαφνικά από καρδιά το 1973, τα ηνία της εταιρείας ανέλαβε αργότερα, το 1986, ο γιός του Γιώργος, όταν τελείωσε τις σπουδές του στο Boston College και τα μεταπτυχιακά στο London School Of Econimics, σε ηλικία 23 ετών.
Η λήξη της πατέντας το 1990 ήταν το πρώτο χτύπημα. Και μετά ακολούθησαν οι λάθος επιχειρηματικές κινήσεις του Γιώργου Πετζετάκι, -εξαγορές εταιρειών, δανεισμός, άστοχο management και συμβουλές «φίλων» -με αποτέλεσμα η άλλοτε κραταιά εταιρεία στο τέλος του 2010 να εμφανίζει αρνητικά ίδια κεφάλαια 71 εκατομμυρίων ευρώ, συνολικές υποχρεώσεις 154 εκατ. ευρώ και σωρευμένες ζημίες από παρελθούσες χρήσεις 229 εκατ. ευρώ.
Στο τέλος του 2011 η Πετζετάκις ζήτησε την την υπαγωγή της στο άρθρο 99, η οποία όμως δεν έγινε δεκτή. Η εταιρεία τελεί υπό πτώχευση δυνάμει της υπ’ αριθμ. 892/2015 αποφάσεως του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Αθηνών. Ο Γιώργος Πετζετάκις μάταια αναζήτησε στρατηγικό επενδυτή.
Μάλιστα το 2011 ο βιομήχανος Γιώργος Πετζετάκις συνελήφθη για χρέη στο Δημόσιο. Χρωστούσε 2,1 εκατ ευρώ (προσωπικές οφειλές) και μετά τη σύλληψη οδηγήθηκε στο κρατητήριο. Ένα χρόνο αργότερα καταδικάστηκε ερήμην σε 10ετή κάθειρξη. Και καθώς η ποινή δεν είχε ανασταλτικό χαρακτήρα ο Γιώργος Πετζετάκις είναι από τότε εξαφανισμένος… Στο μεταξύ είχε προλάβει να πουλήσει το σπίτι του στη Φλόριντα για 1,7 εκατ ευρώ…
Όμως περιπέτειες με τη δικαιοσύνη είχε και ο γιός του Γιώργου Πετζετάκι ο 25χρονος Αριστόβουλος junior . Ο Αρις κατηγορήθηκε τον Μάρτιο του 2020 για τη δολοφονία του Ελληνοαμερικανού επιχειρηματία Λεονάρντο Σίτινα. Οι δύο άντρες διαπληκτίστηκαν σε συγκρότημα κατοικιών στο Φάρο Βουλιαγμένης όπου διέμεναν, ο Αρις χτυπησε τον Λεονάρντο, ο οποίος δεν δέχθηκε να πάει στο νοσοκομείο και λίγες ώρες αργότερα πέθανε. Ο νεαρός παρουσιάστηκε αυτοβούλως στις αρχές, δικάστηκε και καταδικάστηκε για βαριά σκοπούμενη σωματική βλάβη, σε 9 χρόνια φυλάκιση με αναστολή και είναι ελεύθερος.
ΤΕΞΑΠΡΕΤ
Στο σφυρί για 5 εκατ ευρώ θα βγουν στις 20 Οκτωβρίου τα περιουσιακά στοιχεία της βιομηχανίας ΤΕΞΑΠΡΕΤ που βρίσκεται στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης. Επισπεύδουσα είναι η doValue. Το εργοστάσιο ανήκει στην οικογένεια Καρασσό, από τις πιο γνωστές οικογένειες εβραικής καταγωγής της συμπρωτεύουσας που μεσουρανούσε για 141 χρόνια καθώς η δραστηριοποίηση της στις βαφές αρχικά νημάτων ξεκίνησε το 1880.
Όμως η οικονομική κρίση τη γονάτισε και το 2009 κατέβασε τους διακόπτες στο εργοστάσιο της Θεσσαλονίκης.
Το εργοστάσιο βαφής υφασμάτων, οι αποθήκες, τα γραφεία, οι εγκαταστάσεις βιολογικού καθαρισμού, και εν γένει όλος ο εξοπλισμός βγαίνει σε πλειστηριασμό καθώς η εταιρεία που έχει πίσω της ιστορία 141 χρόνων δεν άντεξε τα χρόνια της κρίσης.
Και ενώ η εταιρεία το 2000 είχε κύκλο εργασιών 1,491 δισ. δραχμές, το 2009 είχε μπει στην περιδίνηση της κρίσης, καθώς οι πελάτες της προτιμούσαν να παράγουν τα ρούχα σε γειτονικές χώρες με φθηνότερο εργατικό κόστος, οι επισφάλειες της ΤΕΞΑΠΡΕΤ αυξήθηκαν και κατέβασε τους διακόπτες στο εργοστάσιο, απολύοντας τους 90 εργαζόμενους.
Να σημειωθεί ότι η εταιρεία παραμένει έως σήμερα ενεργή με πρόεδρο την Εύα Καρασσό. Τον Απρίλιο του 2020 το Μονομελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης απέρριψε την αίτηση που είχε καταθέσει το Ελληνικό Δημόσιο, για να διαταχθεί η λύση της.
Η εταιρεία αν και προσπάθησε να αξιοποιήσει τα ακίνητα δεν τα κατάφερε και πλέον πέφτουν οι τίτλοι τέλους.
Οι 14 βίλες της Μυκόνου
Για σήμερα 6 Οκτωβρίου έχει προγραμματιστεί ο πλειστηριασμός και για το συγκρότημα Villas Amrit, στην περιοχή Φωκός Άνω Μερά στη Μύκονο. Πρόκειται για 14 πολυτελείς βίλες με πρόσβαση σε παραλίες, που βγαίνουν σε πλειστηριασμό με τιμή πρώτης προσφοράς τα 9,55 εκατομμύρια ευρώ.
Οι βίλες –κάποιες είναι ημιτελείς- έχουν θέα στο απέραντο γαλάζιο, βρίσκονται σε οικόπεδα εμβαδού 1,5 με 2 στρεμμάτων με πισίνες και βοηθητικούς χώρους έχουν τιμή εκκίνησης από τις 400 χιλιάδες ευρώ που ανεβαίνει στο 1,2 εκατ ευρώ, ανάλογα με το εμβαδόν της κάθε μίας.
Το συγκρότημα ανήκει στις εταιρείες Villas Armit LLC, Artemis I LLC με έδρα την πολιτεία Ντελαγουέαρ των ΗΠΑ και Delphi Athena LLC, με έδρα την Καλιφόρνια των ΗΠΑ, που έχουν διορίσει αντίκλητο τον Γεώργιο Σταμάτη.
Οι συγκεκριμένες βίλες χαρακτηρίζονται ως «επιτομή της μεσογειακής κομψότητας και πολυτέλειας». Και σήμερα πρόκειται να βγουν στο σφυρί με επισπεύδουσα την εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων από δάνεια SPECIAL FINANCIAL SOLUTIONS.
mononews.gr